Răsfoiește aici.

Fotograful, cel mai nou titlu publicat de Editura Seneca, este un proiect complex - reportaj foto și bandă desenată, născut din colaborarea între Didier Lefèvre, autorul fotografiilor și jurnalistul martor al experiențele descrise în carte, Emmanuel Guibert, ilustrator și narator, și Frédéric Lemercier, cel care a creat designul volumului.

Fotograful descrie misiunea umanitară a ONG-ului Medici fără Frontiere (MSF) în Afganistan, în 1986, în plin război ruso-afgan, suprinsă de obiectivul unui tânăr jurnalist francez aflat pentru prima dată într-o zonă de conflict armat. Folosind îmbinarea originală, cu efect cinematografic, dintre fotografie și bandă desenată, cartea dezvăluie efectele devastatoare ale războiului asupra tuturor celor implicați, mai ales asupra celor mai vulnerabili, și curajul medicilor care salvează vieți, în ciuda pericolelor și a sacrificiilor uriașe.

Ediția originală a apărut între 2003 și 2006, în trei volume, la editura belgiană Dupuis, specializată în bandă desenată, și a fost tradusă în douăsprezece limbi. Fotograful a câștigat, în spațiul francofon și în cel american, două dintre cele mai prestigioase premii pentru bandă desenată: Les Essentiels d'Angoulême (2007) și Eisner Awards (2010).


Fotografiile alb-negru ale lui Lefèvre constituie scheletul cărții, surprinzând situații-limită emoționante: civili răniți de bombe, animale de povară extenuate, adolescenți afgani care-și afișează cu mândrie armele înainte de luptă, întâlniri cu liderii afgani, dar și frumusețea uimitoare a țării, în ciuda ravagiilor provocate de război.


Emmanuel Guibert intervine cu ilustrațiile sale simple, în tonuri sobre, pentru a face vizibil punctul de vedere al fotografului, reacțiile sale și ale celorlalți membri MSF din timpul călătoriei. Ilustrațiile transformă cadrele separate ale lui Lefèvre într-o poveste coerentă, cinematografică, iar pe Lefèvre însuși în personajul principal al propriului său reportaj. Prin împletirea originală de stiluri și voci, Fotograful capătă valoare literară și artistică, dincolo de relevanța sa ca document istoric.

Când un fotoreporter se întoarce dintr-o misiune într-o țară aflată în război, aduce cu el sute de fotografii și tot atâtea povești. Dintre aceste fotografii, câteva zeci sunt developate, patru sau cinci sunt vândute presei, iar restul, sub formă de plăci fotografice, ajung în cutii. Dacă are chef să povestească, fotograful le spune celor dragi întâmplările din timpul misiunii. Apoi timpul trece, alte misiuni, alte fotografii și anecdote le înlocuiesc pe primele, iar memoria le pune de asemenea într-o cutie. Uite-așa adorm poveștile. Numărul poveștilor frumoase care dorm este infinit. Banda desenată e unul dintre felurile prin care le trezești la viață.


Am sute de motive să-l iubesc pe Didier Lefèvre. În primul rând, pentru că e un fotograf priceput. Apoi pentru că are harul povestirii. De prima data când l-am auzit, cu fotografii care să-i ilustreze spusele, povestindu-mi despre unul dintre reportajele sale, mi-am dorit să scriem o carte împreună. În această carte, banda desenată are rolul de a face auzită vocea lui Didier, de a umple golurile dintre fotografii și de a arăta ce se întâmplă atunci când Didier, dintr-un motiv sau altul, nu a putut fotografia.Emmanuel Guibert

Traducerea în limba română a apărut cu sprijinul Institutului Francez din România.

Reportaj : Bénédicte Drouet, Nagib Ben Ghezala, Rozenn Meheust, preluat de pe franceinfo


DESPRE AUTORI


Sursă foto: Wikipedia

Emmanuel Guibert s-a născut în 1964 și a studiat la Școala de Arte Decorative din Paris. Este unul dintre cei mai apreciați creatori de bandă desenată francezi.Printre cele mai îndrăgite opere ale sale se numără Fiica profesorului (Dupuis, 1997),  câștigătoare a premiilor Alph'Art Coup de Coeur și Prix René Goscinny, Măslinele negre (Dupuis, 2001), Sardina spațială (Bayard, 2002-2005, Dargaud, 2007), toate trei în colaborare cu scriitorul și ilustratorul Joann Sfar, Copilăria lui Alan (Marele Premiu, L’Association des Critiques et journalistes de Bande Dessinée ACBD, 2013) și Martha & Alan (selecție oficială a Festivalului de la Angoulême, 2017). De asemenea, este creatorul seriei pentru copii Ariol (Bayard Presse), care cuprinde aproximativ cincisprezece volume și a fost adaptată într-un desen animat. A colaborat cu reporterul foto Alain Keler la o carte despre comunitățile de romi din Europa, intitulată Des nouvelles d'Alain (Les Arènes, 2011).

A fost numit Chevalier de l'Ordre national des Arts et des Lettres, iar în 2017 a primit Prix René Goscinny pentru întreaga sa operă. În 2020, Emmanuel Guibert a primit Grand Prix de la ville d'Angoulême la cea de-a 47-a ediție a Festivalului Internațional de Bandă Desenată de la Angoulême, al doilea festival de gen din lume, ca mărime.

Didier Lefèvre

Sursă foto: Wikipedia

Didier Lefèvre (1957 – 2007) a fost un fotograf și jurnalist francez. Înainte de a lucra ca reporter foto, a absolvit studii superioare de biologie și farmacie. Și-a început colaborarea cu Médecins Sans Frontières (MSF) în 1984 și a documentat misiunile umanitare ale acestei organizații în Afganistan, Sri Lanka, Columbia, Cambodgia, Sierra Leone, Eritrea, Malawi, Niger și Coasta de Azur. Proiectele sale internaționale i-au permis să călătorească și să realizeze materiale în Burundi, Republica Democratică Congo, China, Albania, Macedonia, Israel, Rwanda, Kosovo, Iran, Uzbekistan și Tajikistan.Fotografiile sale au apărut în numeroase publicații franceze, printre care Liberation, L'Express, L'Equipe Magazine și Éditions Ouest France.


Frédéric Lemercier este un designer grafic care a colaborat cu numeroase instituții culturale din Franța. A creat designul cărții Fotograful (Editura Seneca, 2024), un roman grafic care îmbină desenele ilustratorului Emmanuel Guibert cu fotografiile reporterului Didier Lefèvre, și al volumului Voyages en Afghanistan de Didier Lefèvre.